понедељак, 24. септембар 2012.

Коштуница: Сарадња са ЕУ, без чланства

Нова Влада најавила промене и већ видим извесна побољшања када је реч о судовима и медијима, не показују се самовоља ни аутократска склоност као код претходне владе, али још је рано за целовиту оцену, рекао председник ДСС Војислав Коштуница, гостујући у емисији Око.

Како ДСС оцењује политику српске Владе, нарочито однос према Косову и Метохији, али и где странка види себе на политичкој сцени Србије, о томе је говорио председник ДСС, бивши председник Југославије и две српске владе, Војислав Коштуница.

Oko.jpg

Овде можете погледати/преузети емисију "Око"

"Данашњи датум пре дванаест година, као и пети октобар, били су важни због тога што је Србија ишчупана из једног режима, народ је осетио олакшање, и било је најважније да слободно продише", каже Коштуница о 24. септембру 2000.

Додаје да се земља врло брзо после тога, суочила са нечим другим, „када су стране силе кренуле да комадају Србију. "Ахтисари је тада рекао да Србија неће сачувати Косово, ако не постане демократска, она јесте то постала, али кренули су неки други планови".

„Ја сам имао повластице да будем председник владе, тада се изградила правна држава, а за суверенитет се борило аргументовано и транспарентно, говорим о преговорима о Косову", каже.

Коштуница је рекао да формална равноправност са ЕУ подразумева да Србија не може бити једина држава која улази у Унију а узима јој се део територије, све друго је ствар калкулације..

"Оног тренутка када је потписан ССП, ви сте рецимо извели прави масакр над српском пољопривредом. Србија је била правна држава, правно сигурна, Србија је добијала високе оцене од Европске банке за обнову и развој, данас институције нису тако чврсте, ево вам један пример - институција која је захваљујући томе да ЕУ нема алтернативу пропала, то је правосуђе, правда је претворена у кривду", сматра Коштуница.

"Није ни Скупштина била добра, ви сте у сваком тренутку излазили са Платформом за преговоре око Косова, пред посланике..."

Подела Косова најгоре решење

Што се тиче платформе за Косово нове власти, председник ДСС-а каже да би било примерено да је она већ предочена јавности, и да ће се ДСС одазвати на консултације око тога врло радо, али да их још увек није било.

"Влада је најавила промене, ја видим извесна побољшања када је реч о судовима, медијима, не показује се самовоља, аутократска склоност као код претходне, али још је рано за целовиту оцену", реко је Коштуница.

О томе да премијер Дачић сматра да је подела Косова најбоље решење и за Србе и за Албанце, каже да то није добро, јер једино ваљано оружје Србије свих ових година јесте позивање на међународно право, пошто свакој земљи припадају њен суверенитет и територијални интегритет.

„Кажем, нипошто то решење поделе није добро, могу рећи и да је најгоре у поређењу са нечим што је одбрана територијалног интегритета по међународном праву", рекао је Коштуница.

О томе да би односи са Косовом могли да изгледају као односи Источне и Западне Немачке, каже да је то помињано 2007.године, када је амбасадор Немачке Волфганг Ишингер управо то предлагао... мислим да то решење није прихватљиво, јер део територије Србије не може бити посебна држава, и не може Србија имати добре суседске односе сама са собом.

Демократска странке Србије затражиће од Уставног суда да стави ван снаге све уредбе које су настале на основу споразума које су представници претходне владе постигли са представницима косовских Албанаца у Бриселу. Коштуница наводи да се треба подсетити једне чињенице, а то је да је октобар 1912. датум када је ослобођено Косово пре сто година.

„Треба се подсетити, тог датума нема у медијима, требало би да га и Јавни сервис обележи. ДСС ће тај датум обележити на свој начин, иницијативом за оцену уставности уредби на основу договорених седам закључака између Београда и Приштине. Намерно нису названи споразумима, него договореним закључцима које се спроводе уредбама, а уредбе се односе само на закон, па ће тако ДСС покренути то питање јер то сматрамо важним", тврди Коштуница.

Економска сарадња са ЕУ, без чланства

„Ова влада је напустила политику да ЕУ нема алтернативу, јер је то скоро прокламовано као државно добро, дотле да се могло мерити у дану колико се пута изговара. А што се тиче стубова спољне политике држимо се на једном, а то је Руска федерација. Ту се ипак уочава нека тежња за равнотежом, и то је позитивно", рекао је.

Када је реч о евроскептицизму, евроспке вредности не доводи у питање, "али ЕУ је нешто сасвим друго, то је сада творевина у тешкој кризи. Ми смо двоструко погођени, отимањем дела територије и економским аранжманима који штете Србији".

ЕУ и њени поједини званичници повремено испољавају амбиције да изнутра мењају Србију.

„Економска сарадња са ЕУ, без чланства, то је позиција ДСС-а", навео је Коштуница.

ДСС је, каже у опозицији, али са непремостивим разликама у односу на остале опозиционе странке, а што се тиче односа са Николићем и Вучићем, каже да је са Александром Вучићем имао разговоре који су били коректни. "Сада се још утврђују правци деловања, а ми смо као странка најближи политици политичке неутралности и на страни смо Србије", закључио је Коштуница.

0 коментара:

Постави коментар