понедељак, 24. децембар 2012.

ВОЈИСЛАВ КОШТУНИЦА ЗА РТС

ОДРЕЂЕНИЈЕ ДЕФИНИСАТИ ВЕЗУ СРБИЈЕ И КОСОВА

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да је потребно одређеније дефинисати и учврстити уставно-правну везу између Србије и Косова, јер се вођењем преговора Београда и Приштине полако успоставља независност покрајине.

Коштуница је за Радио телевизију Србије рекао да платформа о Косову коју је представио председник Србије Томислав Николић садржи доста нових елемената и отвара могућност решења косовског питања тако да Косово има и према Уставу Србије и према Резолуцији 1244 суштинску аутономију унутар Србије, а истовремено Срби на Косову аутономију унутар Косова.

Међутим, како је истакао, потребно је још одређеније дефинисати уставно-правну везу између Косова и Србије, и Србије и Косова, као и покренути питање о статусу покрајине.

„У разговору са Николићем, он је поменуо закон о суштинској аутономији и то је изузетно важно и наравно прихватљиво за ДСС.

Веза између Србије и Косова би се тиме учврстила“, рекао је председник ДСС-а.

Упитан зашто је потребно додатно дефинисање кад Устав Србије јасно каже да је Косово део Србије, Коштуница је рекао да је то потребно јер се у међувремену одвија дијалог између Београда и Приштине под покровитељством Брисела у којем се кроз низ закључака или споразума полако успоставља независност Косова.

„Потребно је тај процес зауставити, ту врсту преговора и до краја отворити статусно питање Косова“, истакао је Коштуница и додао да оно што се мења с платформом о Косову је „могућност да се преговарачки процес (Београда и Приштине) заврши“.

Коштуница је оценио да се споразумом о интегрисаном управљању прелазима „изграђује нешто што се зове држава у држави“.

„Србија не треба свему томе да доприноси. Технички дијалог нас је одвео далеко у једну врсту суноврата који иде у правцу независности Косова“, оценио је Коштуница.

Коштуница је оценио и да су преговори до сада били штетни по Србију, као и да је тиме ослабљена преговарачка позиција Србије.

„Треба рећи ‘хвала’ преговорачима из Брисела и обратити се правој адреси – Савету безбедности Уједињених нација и кренути другим кораком“, навео је он.

Упитан о евентуалној промени власти у Београду, Коштуница је рекао да то питање није за ДСС  и оценио да уколико је дошло до одређених промена у Србији да оне треба да се десе и у Београду.

Он је истакао да ДСС неће покретати то питање и да није до сада било разговора о Београду, али да је та партија спремна да учествује и у будућој власти.

О наводима о могућем одржавњу нових избора 2013. године, председник ДСС-а је рекао да је тренутно много недоумица да би се могло јасно рећи и предвидети шта ће се догодити, као и да ће наредна година бити пуна изазова.

„Мислим да је важније од свега да се нека питања о држави, о Косову, европским интеграцијама, привреди која је на издисају, стандарду грађана реше у мери у којој је то могуће“, навео је Коштуница.

Коштуница је оценио да „још није касно да се прекине срљање у чланство ЕУ“, јер како је навео, све је то Србију скупо коштало, не само када је реч о Косову, него и о економском развоју.

„Треба нам политичка неутралност и сарадња са свима. Ово је преломан тренутак за Србију. Одзвонило је једној политици – да ЕУ нема алтернативу“, рекао је Коштуница.

Он је истакао да садашња власт још није јасно одредила „даљи правац деловања“.

„Почела је да се ослања и на друге земље изван Уније, све је то још по мени лутање и неодређен став“, закључио је Коштуница.

 

0 коментара:

Постави коментар