недеља, 13. јануар 2013.

РЕЗОЛУЦИЈА САМО ЗАРАД ЕУ

Шеф посланичког клуба ДСС Слободан Самарџић оценио је да је резолуција о Косову неповољна јер има само за циљ европски пут Србије зарад Косова и Метохије.

Он је најпре критиковао што је дошло до вишечасовне расправе владајуће коалиције и ДС око једног амандмана, иако ће се, како сматра, све завршити у миру и реду, а резолуција бити усвојена са већим бројем гласова него што има владајућа коалиција.

Самарџић је истакао да владајућу коалицију и ДС веже један важан именилац а то је пуста жеља да Србију уведу у ЕУ, која је, како је објаснио, „једна култура која пуно ради на отимању Косова од Србије“.

ДСС је, како је истакао, чекао шест месеци на резолуцију, а у међувремену је влада радила по своме без документа, и наставила политику претходне владе, те спроводила договоре са Приштином.

Влада је одлучила да по сваку цену води европски пут, подвукао је Самарџић указујући да је влада до овог документа урадила „многе послове“ од укидања звездице, преко изградње царинских и других пунктова на интегрисаним граничним прелазима, па све до даљих разговора са представницима Приштине.

Такође је критиковао што је Скупштина добила текст из којег су избачени неки делови које је предложио председник државе.

ДСС је одлучила да уложи амандмане на текст који је добила и ради се о темама за које изражава своје неслагање са наставком политике где се зарад неког добитка жртвује Косово.

Сваки став у овој резолуцији показује да се све чини зарад евроспких интеграција, подвукао је Самарџић.

Према његовим речима, разговори морају да стану, и није добро у документу говорити о српској и осталим националним заједницама.

Исто тако је оценио да је помињање да Србија неће признати независност Косова дефанзивна тактика, јер, разговора о статусу, према његовом мишљењу, неће ни бити ако смо кренули путем у ЕУ по сваку цену.

„Маневарски простор је јако скучен ако сте решили да дате Косово зарад ЕУ“, нагласио је Самарџић.

„Ако имате чврсту намеру да сачувате Косово у оквиру Србије са оним чиме располажете на терену нећете улазити у разговоре и допустити да ЕУ посредује јер није непристрасни посредник“, додао је он истичући да ЕУ има јасан став и то је став Немачке.

0 коментара:

Постави коментар