понедељак, 19. март 2012.

Погрешна политика укида споразум са Русијом

Демократска странка Србије сматра да би наставком погрешне политике  евроинтеграција Србија могла да изгуби оно о чему машта цела Европа – споразум о слободној трговини с Русијом, изјавио је данас на конференцији за медије потпредседник ДСС-а  и председник Економског савета Ненад Поповић.


„Тај споразум, најбољи могући који једна држава данас има у свету, омогућава да се 95 одсто свих роба произведених у Србији извози у Русију без царина и повећава конкурентност српских производа за најмање 20 одсто у поређењу с производима из ЕУ“, рекао је Поповић.
Он је навео да је тај споразум и шанса да Србија привуче компаније из ЕУ, САД и целог света да инвестирају и производе у Србији и извозе на велико тржиште које обухвата Русију, Казахстан и Белорусију, а у следеће четири године могуће и Украјину.
„Данас све европске земље хрле на руско тржиште, никада више инвестиција није било у Русију, Белорусију и Казахстан из Немачке, Француске и Америке“, рекао је Поповић.
Он је навео да је споразум о слободној трговини омогућио да Србија у последње четири године удвостручи годишњи извоз пољопривредних производа у Русију.
„Тежњама ка дубљим евроинтеграцијама ризикујемо да изгубимо оно о чему цела Европа машта, споразум о слободној трговини са Русијом“, рекао је потпредседник ДСС-а.
Он је истакао и да није тачна тврдња власти да су инвестиције из ЕУ условљене наставком евроинтеграција.
„То је потпуна неистина, јер бизнису из ЕУ није важно да ли је Србија чланица или кандидат за улазак у ЕУ, него привредни амбијент, сигурност њихових инвестиција, економски развој Србије и најбољи могући споразум који имамо са Русијом, а који им омогућава да буду за 20 до 30 одсто јефтинији ако извозе производе направљене у Србији“, рекао је Поповић.
Он је поновио да Србија изгубила више од 500 милиона евра ненаплаћених царина током последње три године примене Споразума о стабилизацији и придруживању, као и да је циљ ДСС-а политичка неутралност.
 Извор
Демократска странка Србије Бајина Башта

0 коментара:

Постави коментар