уторак, 1. мај 2012.

НЕУТРАЛНОСТ ЗНАЧИ СЛОБОДУ

Политичка неутралност је право име за слободу, рекао за РТС председнички кандидат ДСС-а Војислав Коштуница. Србија не треба да буде чланица ЕУ, али ни једног другог сличног савеза, каже Коштуница.

Председнички кандидат Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је да је политичка неутралност Србије, коју ДСС заступа, право име за слободу земље.

„То је политика у којој видим будућност Србије. Политичка неутралност је право име за слободу да се Србија економски развија. То је право име за слободу Србије као државе, да неко споља не може противправно да отима делове територије. Она значи слободу грађана да сами одлучују о Србији и да оно што одлуче на изборима не може бити измењено након избора у неколико амбасада у Београду“, рекао је Коштуница.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Коштуница је рекао да Србија не треба да буде чланица ЕУ, али ни једног другог сличног савеза, политичког или војног, и истакао да треба самостално да се развија према својим интересима.

„Политика ЕУ нема алтернативу нам је протекле четири године показала лоше резултате. Плате су мање, инвестиције преполовљене, незапосленост је повећана, тешко се живи, а потписисвањем Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ изгубило се неколико стотина милиона евра“, навео је Коштуница.

Лидер ДСС-а је додао да Србија треба самостално да се развија, да сарађује са свима, према својим интересима, а не да сарађује са Европском унијем на своју штету.

 

Губици због сарадње са ЕУ

 

„Очигледно је да се у сарадњи са ЕУ много изгубило. Кроз примену Споразума о стабилизацији и придруживању изгубило се неколико стотина милиона евра, који су могли бити инвестирани у развој Србије. Да не говоримо о губитку са којим се кренуло ка том путу, а то је постепено губљење Косова и Метохије“, истакао је Коштуница.

Инвестиције су долазиле у Србију и пре него што се започело са процесом приближавања ЕУ, односно пре него што је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, објаснио је председнички кандидат ДСС-а.

„Капитал има своју логику. Он је као вода, иде тамо где је најисплативије. У овом тренутку капитал се окреће ка истоку, не иде у ЕУ. Затим, поставља се питање колико је дошло инвестиција од потписивања ССП. Инвестиције су преполовљене. Везивање за ЕУ неће повећати инвестиције, чак може смањити инвестиције са друге стране“, каже Коштуница.

Нема никакве штете да Србија сарађује са свима и са ЕУ, али у интересу Србије, наводи Коштуница  и додаје да је до сада то било на штету Србије и њених грађана.

Политика враћања у легалне токове

„Политика враћања у легалне токове значи да треба да се подсетимо да је 17. фебруара 2008. године противправно проглашена независност Косова да су 22 државе ЕУ признале ту противправну независност Косова, а садашња власт је потписала ССП са тим државама“, рекао је председник ДСС-а.

Према његовим речима, тај споразум је у нескладу са повељом УН која гатантује теритотијални интегритет свакој држави, несагласан је и са Резолуцијом 1244.

„Дакле, потребно је врађање у токове међународног правног поретка из кога се искорачило када је у септембру 2010. године наша резолуција у Генералној скупштини замењена европском резолуцијом“, истакао је Коштуница.

Како је рекао, када смо своју судбину поверили у руке ЕУ, као покровитељу разговора који се воде између Београда и Приштине, „од тада су преговори вођени на штету Србије“.

0 коментара:

Постави коментар