недеља, 6. мај 2012.

Otvorena biračka mesta

Otvorena biračka mesta

Otvorena biračka mesta (BLOG UŽIVO)
U Srbiji su u sedam sati otvorena biračka mesta na kojima građani mogu da se izjasne o budućem šefu države, budućim sazivima republičkog i lokalnih parlamenata, a građani Vojvodine i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.

Glasačko pravo na 8. 390 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu moći će da iskoristi 6.770.013 birača i to do večeras u 20 sati, kada se biračka mesta zatvaraju.

To pravo moći će da iskoriste i građani Srbije koji žive u 22 zemlje i to na 38 biračkih mesta, a pravo glasa prvi su juče iskoristili oni koji žive u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.

Građani Srbije u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Nemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj glasaće, takođe, danas od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Birači na biračkim mestima mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana, a birač može da glasa i bez obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, koje je trebalo da dobiju na kućnu adresu. Birač koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mesto, o tome može da obavesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati.

Biračima koji u momentu zatvaranja biračkih mesta budu na njima biće omogućeno glasanje.

Biračka mesta od sedam do 20 sati moraju neprekidno biti otvorena u tom periodu, svaki birač glasa lično i to samo jedanput na overenim glasačkim listićima, a glasanje je tajno.

Za mandate u Skupštini Srbije, čiji će novi saziv biti deveti od uvođenja višestranačja, nadmetaće se 18 lista, a za budućeg šefa države, koga će građani birati po deseti put, 12 kandidata.

autor: AM izvor: Novi magazin

0 коментара:

Постави коментар