петак, 13. април 2012.

СРБИЈА 6. МАЈА ДА ИЗАБЕРЕ ПОЛИТИЧКУ НЕУТРАЛНОСТ

Демократска странка Србије сматра да Србија 6. маја треба да изабере пут  коренитих и темељних промена, поручено је данас са седнице Главног одбора странке.
Лидер ДСС Војислав Коштуница рекао је да је неопходно преуређење државне политике и да Србија треба да се определи за политичку неутралност, слободу и нормалан развој земље.
„Србија треба да се врати свом историјском току да буде исток западу и запад истоку и то је једини пут да Србија поврати своју душу“, поручио је Коштуница на седници Главног одбора странке у београдском Сава центру, на коме је представљен проглас „За политичку неутралост Србије“.
Коштуница, који је и кандидат ДСС за председника Србије, рекао је да на Ђурђевдан Србија бира да ли ће да крене путем „ЕУ нема алтернативу или ће се окренути себи, својој слободи и развоју на коме више неће трпети уцене и понижења из Брисела“.
По њему, прогласом за политичку неутралност Србије грађани се позивају да подрже политичку неутралност.
„Политичка неутралност кроз наш проглас добија нову снагу, шири се Србијом и добија своје право место у јавном животу“, сматра Коштуница.
На путу „ЕУ нема алтернативу“, тврди Коштуница, зна се колики су губици, као и да се досадашња власт „по наредби Брисела на рате одриче Косова и признаје независност Косова са звездицом“.
Према његовом мишљењу, Брисел Србију покушава да разгради и изнутра подржавањем противуставног Статута Војводине.
По Коштуници, садашња власт се „дочепала“ кандидатуре, која, како сматра, не значи ништа, јер има држава које деценијама имају статус кандидата и чекају на улазак у ЕУ.
„На европском путу више смо ми финансирали ЕУ него она нас, па чак и стране компаније попут Фијата. ЕУ пролази кроз озбиљну кризу и земље које нису у њој су просперитетније“, навео је лидер ДСС и додао да политичка неутралност значи сарадњу са свима, а не само са једним политичким савезом држава водећи рачуна о интересима Србије.
Потписник Прогласа академик Матија Бећковић прочитао је Проглас у коме  се наводи да је историја српског народа градила политичку и војну неутралност, што обезбеђује сигурну будућност народа и државе и омогућује нормалан разој земље.
„Српска држава је неутрална, а српска црква аутокефална … Тако је било и тако би требало да остане за сва времена“, поручио је Бећковић.
Бећковић је, осврћући се на личност лидера ДСС, рекао: „По речницима српског језика, коштуница је воћка која има коштице. Да је и Војислав Коштуница таква воћка, имала је прилике да се увери и Србија и међународна заједница. Војислав Коштуница није без мана, али када би их исправио, не би ваљао ништа“ истакао је академик.
Подсећајући да је Србија стара европска држава и да „без Србије Европа није Европа, а Европска унија је Европска унија и без Србије“, Матија Бећковић је рекао: „Европска унија се прва сетила да Србија није Европа и да треба да испуни многе услове за пријем у ЕУ. За Европу је била довољна улазница Студеница и Грачаница, фреске и народни еп, Свети Сава, Његош, Вук, Руђер Бошковић, Тесла, Пупин, Милутин Миланковић, Слободан Јовановић, Дучић, Иво Андрић… Али, за Европску унију, све што је Србија унела у европску ризницу није довољно“. Бећковић је закључио „да су и Европа и Србија старије од Европске уније“.
Поред Бећковића, политичку неутралност је потписима подржало више од 200 академика, сликара, новинара, књижевника, спортиста…

0 коментара:

Постави коментар