понедељак, 2. април 2012.

МИ ЋЕМО ОМОГУЋИТИ ИЗВОЗ ФИЈАТА У РУСИЈУ

Потпредседник Демократске странке Србије Ненад Поповић у интервјуу за Курир каже да је за Србију најбоље да буде војно и политички неутрална. Присећа се времена кад су били на власти и најављује да ће Србија извозити „Фијатове“ аутомобиле у Русију.

Курир: Зашто би грађани требало да гласају за вас?

Поповић: Кад је ДСС био на власти, живело се боље! Плате су биле веће, имали смо више радних места.

Курир: Ипак, не рачунате на кризу и продају фирми?

Поповић: Нема сумње да је криза оставила дубок печат, али сетите се изјава на почетку мандата. Сви су говорили да ће нас криза мимоићи, чак да ћемо у кризи профитирати. Сигурно је да се Влада није снашла у време кризе и зато данас имамо дуг од скоро шест милијарди евра.

Курир: ДСС се залаже за политичку неутралност, а све време вучете ка Русима?

Поповић: Не вучемо. Политичка неутралност значи сарадњу са свима. И оно што ми предлажемо раде баш све земље ЕУ. Оне вуку ка Русији.

Курир: То значи да би нам било добро у ЕУ?

Поповић: Било би нам изванредно да смо неутрални, пошто бисмо тако могли да сарађујемо и са једнима и са другима. Политиком „ЕУ нема алтернативу“ Србија се данас определила за сарадњу само са једним партнером, што је погрешно.

Курир: Зар и у време Коштунице није било проблема са доласком руског капитала?

Поповић: Урађено је оно што је требало да се уради. Отворена је држава за инвестиције из свих земаља на потпуно исти начин. Доказ за то је потписивање гасно-нафтног споразума, који је за Србију нешто најбоље што се десило у последњих 20 година.

Курир: Кад нас Руси толико воле, зашто нам не дозволе извоз „Фијатових“ возила?

Поповић: У овом тренутку више од 95 одсто производа ослобођено је царина. Такве повластице нема ниједна земља на свету. Нажалост, аутомобили спадају у оних пет одсто производа који не могу да се извозе. Ако ДСС дође на власт, учинићемо све да се и аутомобили који се производе у Србији – сутра „Фијатови“, а убудуће можда јапански и европски – извозе у Русију. Учинићемо све да добијемо део квота за један број аутомобила који би могли да се извозе у Русију без царина. То бих себи поставио као један од главних циљева, ако будемо у влади.

Курир: У тој влади бисте били са СНС или ДС?

Поповић: Са ДС сигурно не! Не правимо никакву предизборну коалицију, верујемо у свој успех, зато идемо самостално на изборе. После избора разговараћемо са свим странкама.

0 коментара:

Постави коментар