петак, 13. април 2012.

КОШТУНИЦА ПРОМОВИСАО КЊИГУ У БАЊАЛУЦИ

Председник ДСС Војислав Коштуница промовисао је у Бањалуци  на Правном факултету књигу “Зашто Србија, а не Европска унија. Књига представља основне политичке идеје Војислава Коштунице, а урађена је у форми разговора које су са Коштуницом водили сарадници “Фонда Слободан Јовановић”, у чијем је издању књига и изашла.

Професор Радован Вукадиновић је рекао да је идеја Коштунице да се односи Европске уније према Србији морају посматрати првенствено у економском смислу, а након тога у политичком смислу и да се ЕУ мора посматрати не само као економска, него и као политичка интеграција.

“Под политичком интеграцијом морају се узети у обзир и неке обавезе које произилазе из односа ЕУ према НАТО савезу. То значи да се у Европску унију мора ући преко или међусарадњи, а највјероватније преко чланства у НАТО савезу, што целу ствар не чини само економском него и политичком и војно- безбедносном. Мислим да се то занемарује у оним државама које хоће да се приближе и да уђу у ЕУ, него узимају само у обзир овај економски аспект који такође треба релативизовати, с обзиром да фондови којима расположе ЕУ нису више тако издашни и та представа о Европској унији у коју само треба ући да би се добила средства потпуно измењена посебно у посљедњих десетак година”, рекао је Вукадиновић.

Академик Данило Баста је подсетио да је ДСС, а чији је Коштуница председник ову књигу званично усвојила као политички програм, те напоменуо.

“Није претерано да се каже да у Коштуничиној књизи, да у читавој његовој делатности има нечега што је својствено духу и делу Слободана Јовановића. Одмах треба рећи да се Коштуничина књига појавила у прави час, не би било погрешно ако би се рекло у последњи час јер та књига настала у виду одговора на питања која су му постављали сарадници, знатно помаже да се разаберемо у свим невољама које су нас снашле, помаже да се отклони и барем смањи страховита пометња којом смо изложени и у којој тумарамо да се растопи визија и погубан вид владајуће политике у Србији да ЕУ нема алтернативу”, рекао је Баста.

Сам аутор је рекао да је његова књига показује тренутни положај српског народа и представља осврт на једну веома важну деценију која је за нама, али и одговара на питање како даље.

“У тој књизи се говори о многим појавама и многим личностима са којим сам имао прилику и част да се срећем, о многим догађајима који су обележили ово време, али се далеко више говори о времену које нечему што предстоји, тако да се на неки начин из тих разговора и самог штива ове књиге наметнуо као наслов ‘Зашто Србија а не Европска унија’”. То је питање односа између Србије и Европске уније и без икаквог претеривања могу да кажем да од размишљања и односа између Србије и Европске уније зависи будућност наше земље, рекао је Коштуница у препуном амфитеатру Правног факултета у Бањалуци и напоменуо да у Србији није било озбиљне расправе о питању политике да Европска унија нема алтернативу.

0 коментара:

Постави коментар