четвртак, 26. април 2012.

ПОЛИТИЧКА НЕУТРАЛНОСТ У НАЈБОЉЕМ ИНТЕРЕСУ ДРЖАВЕ

Ко може, а ко не може у други круг председничких избора, ствар је грађана Србије и они ће о томе одлучити. Ја не очекујем подршку странаца, не занима ме шта мисле амбасаде, нити се обазирем на предвиђања. Сачекајмо 6. мај – каже Војислав Коштуница, председник ДСС.

Шта очекујете од парламентарних избора?

Свакога дана обилазимо Србију и разговарамо са грађанима како да земљу извучемо из тешке политичке, економске и моралне кризе у којој смо због неодговорне политике одлазеће власти да ЕУ нема алтернативу. Нема бољег истраживања од обиласка целе Србије и непосредног разговора с народом. Велики број људи посећује наше скупове и јасно видим да народ жели темељну промену државне политике.

Могу ли Двери да угрозе цензус ДСС?

Идеја о политичкој и војној неутралности, као темељно одређење политике ДСС-а, издваја ДСС на укупној политичкој сцени као странку која заступа одговорну националну и државну политику. Уверен сам да је политичка неутралност у најбољем интересу Србије и верујем да ће у будућности и друге релевантне странке прихватити ову велику идеју.

Да ли су премостиве разлике између напредњака и вас по питању ЕУ?

Увек сам се залагао за разговоре и размену аргумената која је политика најбоља за будућност Србије. На тај начин сам од 2004. до 2008. године обезбедио национални консензус власти и опозиције око најважнијих државних циљева. Тако је и Устав донет једногласно у скупштини, а више од три милиона људи га је подржало на референдуму. Сви добро знамо да од 2008. никаквог разговора у земљи нема, јер влада догма да ЕУ нема алтернативу. Спреман сам увек да са СНС разговарам и изнесем важне и убедљиве разлоге зашто је политичка неутралност најбољи пут за Србију.

Како је ДСС постала екстремна по ставовима?

Идеја о политичкој и војној неутралности Србије није екстремна политика, већ је пример политичког екстремизма политика да ЕУ нема алтернативу. Наравно, политичка неутралност је неприхватљива страним центрима моћи који Србију желе да виде у поданичком односу према НАТО и ЕУ. Са политиком неутралности ДСС није, како ви кажете, на истом полу са другим странкама, али јесте по мом уверењу на истој страни са правим интересима српског народа.

Објавили сте проглас за неутралност. Чије су то идеје?

Политичку неутралност је подржало више од двеста угледних јавних личности и по томе се свакако разликујемо од других странака. Мени је разумљиво да заговорницима НАТО и ЕУ можда није по вољи овај Проглас, али сматрам да је, као што је Србија прогласила војну неутралност, у њеном најдубљем интересу да прогласи и политичку неутралност. Веома је важно рећи да то није само став ДСС већ и шире јавности па и угледних јавних личности.

0 коментара:

Постави коментар